Imagine solar

Aurinkopaneelien toiminta

Miksi aurinkoenergiaa?

Maailmanlaajuisten öljyvarantojen arvioidaan kestävän vain 40-50 vuotta. Maakaasulla, uraanilla ja kivihiilellä on omat rajoituksensa. Jäljellä olevien varantojen hyödyntäminen tulee yhä kalliimmaksi. Aurinkoenergia on loputon resurssi ja sen hyödyntäminen on saasteetonta.

Maapallolle osuu noin 128.000 TW (terawatti) teho eli 1,28 x 1014 wattia 150 miljoonan kilometrin matkan ja ilmakehän läpäisyn jälkeen. Tämä säteilyteho on niin hämmentävän suuri, että yhden tunnin aikana maapallolle kertyvä energia vastaa ihmiskunnan yhden vuoden koko energiankulutusta. Tämän vuoksi meidän ei pitäisi kysyä "miksi aurinkoenergiaa?", vaan "miksi EI aurinkoenergiaa?"

Miten aurinkopaneelit toimivat?

Aurinkokenno muuttaa auringon säteilyn energian suoraan sähköenergiaksi. Säteilyn fotonien energia irrottaa aurinkokennon puolijohdemateriaalin elektroneja, jolloin muodostuu elektroni-aukkopareja. Näihin vaikuttaa kennon P- ja N-kerrosten sisäinen sähkökenttä, jolloin elektronit kulkeutuvat kennon negatiiviselle elektrodille ja aukot positiiviselle. Kuorma kytketään johtimilla elektrodien välille, jolloin syntyy virtapiiri ja elektronit kulkevat sen läpi. Tämä on sähkövirtaa.

aurinkokenno

Yhden piipohjaisen aurinkokennon tuottama jännite on noin 0,5 volttia. Aurinkopaneelissa kytketään useita aurinkokennoja peräkkäin sarjaan – suurissa paneeleissa useimmiten 60 kpl – jolloin paneelin tuottamaksi teholliseksi jännitteeksi muodostuu noin 30 V tasajännitettä.

 Tilaa uutiskirje

Kirjoita sähköpostiosoitteesi alla olevaan kenttään ja tilaa uutiskirje.
Pysyt aina ajantasalla Ahjo -ratkaisuista.

Ahjo Energia

Sähköliike T. Koponen Oy
Kermanrannantie 3
79700 Heinävesi 

Joonas Koponen
Puh: 0400 989 017
Email: joonas.koponen@slkoponen.fi

 

Ajankohtaista