aurinkotlaosysteemi

Aurinkosähkö yksinkertaisesti

Verkkoon liitetty aurinkosähköjärjestelmä koostuu pelkistettynä aurinkopaneeleista, vaihtosuuntaajasta ja asennustarvikkeista.

Auringon säteily saa aurinkopaneelissa syntymään sähkövirran, joka on tasavirtaa ja jännitteeltään paneelista riippuen suuruusluokkaa 15-30 volttia. Aurinkosähkövoimalassa kytketään useita paneeleita peräkkäin sarjaan ja tämä kytkentä liitetään vaihtosuuntaajaan. Suuremmissa aurinkosähkövoimaloissa on paneeleja kytketty sekä sarjaan että rinnan, halutun kokonaistehon saavuttamiseksi. Yhden suuren aurinkopaneelin suurin teho on noin 250 wattia. Helppo nyrkkisääntö on 150 wattia neliömetriltä.

Vaihtosuuntaaja muuttaa aurinkopaneelien tuottaman tasavirran talossa käytettäväksi tavalliseksi 230 voltin vaihtovirraksi. Yleensä vaihtosuuntaaja kytketään suoraan kiinni valtakunnan sähköverkkoon, sen rinnalle. Vaihtosuuntaaja seuraa tarkasti yleisen sähkövirran jännitettä ja vaihtovirran taajuutta. Se tuottaa juuri sen verran verkkojännitettä korkeamman jännitteen, että vaihtosuuntaajan tuottama teho kuluu ensisijaisesti kiinteistöllä. Jos kaikki teho ei kulu paikallisesti, siirtyy ylimäärä sähköverkkoon muiden käytettäväksi.

Aurinkosähköjärjestelmää käyttävä kiinteistö varustetaan sähköyhtiön puolesta aina kaksisuuntaisesti mittaavalla sähkömittarilla. Näin on jatkuvasti tiedossa sekä kiinteistön verkosta kuluttama teho, että verkkoon päin mahdollisesti syöttämä teho. Pienimmät aurinkosähköjärjestelmät – teholtaan enintään 3.500 wattia – ovat yksivaiheisia ja kaikki suuremmat kolmivaiheisia.Tilaa uutiskirje

Kirjoita sähköpostiosoitteesi alla olevaan kenttään ja tilaa uutiskirje.
Pysyt aina ajantasalla Ahjo -ratkaisuista.