hydroplant

Aurinkosähkö tarvitsee säätövoimaa

Aurinkosähköä saadaan silloin kun aurinko paistaa – eniten siis kesäpäivinä. Vaihtelevat säätilat vaikuttavat aurinkopaneelien tuottoon merkittävästi, koska pilvisenä päivänä energiaa saadaan alle kymmenesosa aurinkoisen päivän tuotosta.

Valtakunnan sähköverkossa pitää olla joka hetki sähköntuotantoa tismalleen yhtä paljon kuin kulutusta. Tämän vuoksi tarvitaan säätövoimaa, joka voi reagoida nopeasti aurinkosähkön tuotannon vaihteluun. Säätövoimaa tarvitaan toki myös tuulivoimaloiden tuottoa tasaamaan ja ennen muuta kattamaan vaihtelevaa kulutusta.

Suomen nykyinen aurinkosähkökapasiteetti on niin pieni, että se ei tarvitse minkäänlaista säätövoimaa. Säätövoiman tarpeesta kuitenkin puhutaan paljon ja sitten kun Suomen aurinkosähkön määrä on kasvanut esim. tuhatkertaiseksi nykyisestä, on asian oltava kunnossa.

Ensimmäinen hyvä uutinen on, että aurinko- ja tuulisähkö täydentävät varsin hyvin toisiaan. Kun on aurinkoista, on yleensä aika tyyntä ja pilvisellä säällä tuulee enemmän. Samoin talvella tuulee enemmän kuin kesällä. Sekä auringonpaisteen että tuulen ennustaminen valtakunnan tasolla pari päivää eteenpäin on säätieteilijöillä varsin hyvin hallinnassa.

Vesivoimalla säädetään

Vesivoima on erittäin soveliasta säätövoimaksi, koska vesivoimaloiden teho on suuri ja ne voivat reagoida muuttuvaan tarpeeseen erittäin nopeasti. Suomessa vesivoimaloiden yhteenlaskettu kapasiteetti on noin 3,2 GW. Vuosituotanto on suuruusluokkaa 15% koko sähkönkulutuksestamme eli noin 12 TWh. Vaihteluväli on kuitenkin suuri, 10-20%.

Suomen sähkönkulutus vaihtelee vuorokauden- ja vuodenajan mukaan välillä noin 5-14 GW. Vesivoimalla tästä olisi siis teoriassa mahdollista kattaa noin 20-60% tilanteesta riippuen. Käytännössä Suomen säätövoima on kuitenkin Ruotsista ja Norjasta ostettavaa vesivoimaa. Molempien maiden vesivoiman määrä on moninkertainen verrattuna Suomeen.

Puheet valtavista ongelmista uusiutuvan energian säätövoiman suhteen ovat siis lievästi sanoen ylimitoitettuja siihen asti kunnes Suomessa alkaa olla aurinko- ja tuulivoimaa useampien gigawattien kapasiteettiin. Vuoden 2013 lopussa oli tuulivoiman kapasiteetti noin 450 MW ja aurinkosähkön pari megawattia. Aurinkosähkön pitäisi siis kiriä kovasti!Tilaa uutiskirje

Kirjoita sähköpostiosoitteesi alla olevaan kenttään ja tilaa uutiskirje.
Pysyt aina ajantasalla Ahjo -ratkaisuista.

Ahjo Energia

Sähköliike T. Koponen Oy
Kermanrannantie 3
79700 Heinävesi 

Joonas Koponen
Puh: 0400 989 017
Email: joonas.koponen@slkoponen.fi

 

Ajankohtaista