abb katto muokattu

Suuret kohteet

Suomen sähkönkulutus on noin 85 terawattituntia vuodessa, mikä tarkoittaa 15,5 megawattituntia jokaista suomalaista kohden. Teollisuus käyttää tästä karkeasti puolet, koti- ja maataloudet neljänneksen ja palvelus sekä julkinen kulutus hiukan vajaan neljänneksen.

Vähittäiskaupan käytössä on noin 15 miljoonaa neliömetriä pinta-alaa ja sähkön kulutus on noin 250 kilowattituntia neliömetrille vuodessa. Yhteensä lähes 4 TWh. Vähittäiskaupassa energiaa kuluttaa valaistus, joka on aina myymälän auki ollessa käytössä, kun ikkunoita ei juuri ole. Päivittäistavarakaupassa valtava määrä sähköä kuluu kylmäkoneisiin ja kaikissa vähittäismyymälöissä kesän ilmastointiin.

Tämä kulutus tapahtuu juuri silloin kun aurinkoenergiaa on runsaasti saatavana ja laskelmien mukaan ehkä jopa 20-25% käytetystä sähköstä olisi mahdollista tuottaa aurinkoenergialla. Koska kulutus on varsin tasaista, on järjestelmä myös helppoa mitoittaa siten, että kaikki tuotettu sähkö kuluu omassa käytössä. Investointi aurinkosähköön on vähittäiskaupalle taloudellisesti edullinen.

Sivun yläkuvassa ABB:n Pitäjänmäen tehtaan katolla on yksi Suomen suurimmista aurinkosähköjärjestelmistä. Teholtaan 180 kWp järjestelmän tehtaan trukkien akkujen lataamiseen on toimittanut Naps Systems.

vaisala web muokattu

Vaisalan pääkonttorilla Vantaalla tuotetaan Naps-paneeleilla yli 100 kWp sähköä, viidennes konttorin sähkönkulutuksesta.

espoon varikko muokattu

Espoon kaupungin autovarikon katolla on 55 kWp-tehoinen Naps-aurinkosähköjärjestelmä, joka kattaa 10-15 sähköauton vuotuisen energiantarpeen.Tilaa uutiskirje

Kirjoita sähköpostiosoitteesi alla olevaan kenttään ja tilaa uutiskirje.
Pysyt aina ajantasalla Ahjo -ratkaisuista.

Ahjo Energia

Sähköliike T. Koponen Oy
Kermanrannantie 3
79700 Heinävesi 

Joonas Koponen
Puh: 0400 989 017
Email: joonas.koponen@slkoponen.fi

 

Ajankohtaista